Aardappel en zeewier

4 porties

30 min.

Ook een oer-Hollands gerecht als de aardappel kun je opleuken met zeewier. Dit kun je op verschillende manieren doen. Hieronder volgt een aantal suggesties:

Met Dulse zeewier

Dulse toevoegen aan kokende aardappelen zorgt niet alleen voor een rijkere smaak  maar er vindt ook een interessante transformatie plaats: het rood-paarse wier wordt groen. Als je gedroogde dulse gebruikt voeg je dit pas op het einde van de kooktijd toe, verse dulse kook je, in stukjes gesneden, met de aardappels mee. Giet de aarapelen af, meng ze met boter en melk (op kamertemperatuur voor het beste resultaat) en pureer. Een smaakbeleving die zijn weerga niet kent en die doet denken aan gerookt spek – maar toch echt vegetarisch is.

Blaaswier

Als je gedroogd blaaswier over voorgekookte aardappelen strooit en vervolgens roostert is het resultaat een gouden, nootachtige knapperige aardappel, vol van smaak maar zonder het zout.

Buitenlandse aardappel/zeewier gerechten

In Ierland is champ een traditioneel gerecht. Het is een combinatie van gepureerde aardappelen met lente-uitjes, boter en melk. Goedkoop, makkelijk en voedzaam. Ook hier kan dulse aan worden toegevoegd.

Hetzelfde geldt voor de Engelse bubble and squeak, of het Schotse stovies. Natuurlijk kun je wier ook toevoegen aan Nederlandse stamppot; niet alleen krijg je een sublieme smaak, je profiteert ook van de gezonde nutriënten van zeewier.

Van nori kun je laver bread maken. Dit ‘brood’ werd al in de 19e eeuw in Wales als ontbijt geserveerd, samen met bacon, champignons en worstjes. Het is niet alleen lekker, het is ook heel gezond, vol voedingsstoffen en met weinig calorieën. Laver bread (nori) kun je pureren met aardappelen om er ‘viskoekjes‘ mee te maken: puree mengen met vis en er vervolgens burgers van maken.

Een recept voor aardappelen op z’n Italiaanse vorm vind je hieronder.

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Oven voorverwarmen op 180ºC
  2. Bakplaat bekleden met royal kombu (suikerwier)
  3. Aardappelen afspoelen en drogen. Met een vork in prikken en op het zeewier leggen
  4. Bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven schuiven en ongeveer 1,5 uur bakken, tot de aardappelen gaar zijn.
  5. Haal de bakplaat uit de oven en laat de aardappelen enigszins afkoelen. Voor een optimale puree verwerkt u de aardappel zo warm mogelijk. Verwijder de schil en doe ze in een schaal. Gebruik een puree knijper of passeerzeef voor een luchtige puree. Meng met bloem, dooier en 3 theelepels zeesla. Breng op smaak met zwarte peper en maak 2 rollen van de puree. Snij in stukjes van 2-3 cm. Maak ze eventueel een beetje plat met een vork om de karakteristieke afdruk te krijgen.
  6. Breng een pan water aan de kook met een stukje royal kombu en kook de gnocchi. Voeg niet teveel tegelijk toe. De gnocchi is gaar als ze drijven aan de oppervlakte (ongeveer 2 minuten). Verwijder met een schuimspaan.
  7. Rangschik de gnocchi in een warme schaal en sprenkel er olijfolie en zeesla over.
Scroll naar boven