Agar – veelzijdig vegan geleermiddel waarmee je fantastische creaties kunt maken. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Hieronder enkele suggesties om je op pad te helpen.

Het algemene advies:

  • Gebruik 2 gram per halve liter vloeistof of 4 gram per kilo fruit.
  • Breng de bereiding aan de kook en laat het koud worden.
  • Agar-agar werkt minder goed bij zure of vette ingrediënten,
    vruchten die eiwit-afbrekende enzymen bevatten (papaja, kiwi, ananas), chocolade en spinazie.

Is het afgekoelde gerecht te dik of te dun? Agar is thermo-reversibel: je kunt het gerecht opnieuw verwarmen en meer vloeistof of agar toevoegen.

Van het Franse merk Marinoe is in NL biologische Agar-agar te koop in een potje van 140 gram of in een doosje met 6 zakjes van 2 gram.

 

Agar Agar suggesties

4 porties

22 min.

Agar – veelzijdig vegan geleermiddel waarmee je fantastische creaties kunt maken. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Hieronder enkele suggesties om je op pad te helpen.

Het algemene advies:

  • Gebruik 2 gram per halve liter vloeistof of 4 gram per kilo fruit.
  • Breng de bereiding aan de kook en laat het koud worden.
  • Agar-agar werkt minder goed bij zure of vette ingrediënten,
    vruchten die eiwit-afbrekende enzymen bevatten (papaja, kiwi, ananas), chocolade en spinazie.

Is het afgekoelde gerecht te dik of te dun? Agar is thermo-reversibel: je kunt het gerecht opnieuw verwarmen en meer vloeistof of agar toevoegen.

Van het Franse merk Marinoe is in NL biologische Agar-agar te koop in een potje van 140 gram of in een doosje met 6 zakjes van 2 gram.

 

Kokos gelei blokjes

Ingrediënten

  • 200 ml Kokosmelk
  • 1 g agar
  • 30 g suiker

Werkwijze

  1. Alle ingredienten in een pannetje doen. 1-2 minuten koken en in een vorm laten afkoelen.
  2. Lekker met mango compote, slagroom en een beetje gemalen zwarte peper.

Aardbeien gelei

Ingrediënten

  • 250 g Aardbeien (eventueel uit de vriezer)
  • 50 g Suiker
  • 50 g Water

Werkwijze

  1. Kook de aardbeien met water en suiker tot ze zacht zijn. Zeef.
  2. Voeg per 250 g sap 1 gram agar toe. Laat even doorkoken.
  3. Meng met de aardbeien, schep over in de gewenste vorm en laat het afkoelen.

Appel gelei

Ingrediënten

  • 250 g Appelen
  • 25 g suiker
  • 25 ml water
  • Paar druppels citroensap
  • 250 ml Appelsap
  • 1 Sachet (2g) Marinoe bio agar

Werkwijze

  1. Schil en snij de appelen
  2. Doe appelen, suiker, water en citroensap in een pan en kook tot het sap vervlogen is en de appelen compote zijn geworden.
  3. Doe appelsap in een pan, voeg 2g agar en de appelcompote toe. Breng aan de kook, giet in een schaal en laat afkoelen en opstijven.

Agar snoepjes

Ingrediënten

  • 2 g agar
  • 10 g + 80 g suiker
  • 100 ml water

Werkwijze

  1. Meng de agar met 10g suiker en meng door het water
  2. Breng aan de kook. Voeg 40g suiker toe, en eventueel kleur- of extra smaakstoffen
  3. Giet in een platte vorm en laat afkoelen
  4. Vervolgens kun je er blokjes van snijden en eventueel rondom in poedersuiker dopen.
Scroll naar boven