Liever een video? Zie YouTube . Also available in English

Dit is een leuk recept met aubergine en zeewier. Het wordt in 1-persoons ovenschaaltjes gemaakt door lagen saus en aubergine af te wisselen. Een soort lasagne eigenlijk. Hou er bij de keuze van schaaltjes en aubergine rekening mee dat de schijven van de aubergine in de schaaltjes passen.

Je kunt elke dukkah gebruiken maar de echte zeewier-kookliefhebber maakt ‘m natuurlijk zelf.

 

Aubergine ovenschoteltjes

2 porties

60 min.

Liever een video? Zie YouTube . Also available in English

Dit is een leuk recept met aubergine en zeewier. Het wordt in 1-persoons ovenschaaltjes gemaakt door lagen saus en aubergine af te wisselen. Een soort lasagne eigenlijk. Hou er bij de keuze van schaaltjes en aubergine rekening mee dat de schijven van de aubergine in de schaaltjes passen.

Je kunt elke dukkah gebruiken maar de echte zeewier-kookliefhebber maakt ‘m natuurlijk zelf.

 

 

 

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine , in plakjes van ½cm
  • 250 g Ricotta kaas
  • 20 g AlgAran wakame zeewier
  • 1 tl dulse zeewierpoeder
  • 1 el dukka (zie recept elders op de site)
  • 1 ui in stukjes
  • 1 wortel in stukjes
  • stengel selderij in stukjes
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 250 g tomaten passata
  • 20 g (harde) mozzarella geraspt
  • 100 g Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 tl (zee)zout (of naar smaak)
  • 10 g peterselie (fijngehakt)
  • 2 blaadjes basilicum
  • 1 el (olijf)olie

Werkwijze

  1. verwarm de oven voor op 180 ° C. Week het wakame zeewier 10 minuten in koud water.
  2. Was en droog de aubergine met een schone theedoek. Snijd de aubergine in plakken van ongeveer ½ cm dik. Leg de plakjes in een groot vergiet, bestrooi met zout en Dulse zeewierpoeder. Laat ongeveer 30 minuten rusten.
  3. Bereid intussen de saus voor: verwarm olie in een pan. Doe alle fijngesneden groenten en het wakame zeewier erin en fruit met het deksel op ongeveer 10 minuten op een laag vuur.
  4. Voeg de tomaten passata en basilicum toe en laat 20 minuten op middelhoog vuur pruttelen.
  5. Giet het vocht af van de aubergine, spoel na met water en droog op een theedoek.
  6. Doe de saus in een blender en plaats in een kom. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  7. Bak de aubergines in porties in porties, tot ze zacht zijn en bruin worden (2-3 minuten). Schik op een schaal.
  8. Voeg de ricotta toe aan de saus en roer goed door.
  9. Plaats 2 eetlepels tomaten-/ricottasaus in een ovenschaaltje (elk schaaltje is één portie). Leg er een plak aubergine bovenop.
  10. Plaats weer 2 lepels saus, bestrooi met Parmezaanse kaas en leg er een plakje aubergine op. Herhaal dit proces totdat het schaaltje vol zit.
  11. Strooi Dukka en geraspte mozzarella over de schaaltjes.
  12. Bedek de schaaltjes met aluminium folie en zet 10 min. in de voorverwarmde oven. Verwijder de folie. Bak tot de bovenkant van de schaaltjes goudbruin en het gerecht bruisend is (ongeveer 15 min). Bestrooi met gehakte verse peterselie en serveer heet.
Scroll to top