Agar agar is een veganistisch geleermiddel. Gecombineerd met bessen en (vers) zeewier kun je een gelei maken die een pronkstuk zal zijn op tafel.

Agar-agar is een derivaat van roodwieren. Het wordt ook wel omschreven als “veganistische gelatine”. In Japan wordt agar in het voorjaar veel gebruikt om te de-toxen: agar bevordert de spijsvertering en zorgt ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Agar wordt ook wel ´kanten´genoemd. Zie de site van St. Zeewierwijzer voor meer informatie over agar agar

 

 

Vegan bessengelei

6 porties

60 min.

Agar agar is een veganistisch geleermiddel. Gecombineerd met bessen en (vers) zeewier kun je een gelei maken die een pronkstuk zal zijn op tafel.

Agar-agar is een derivaat van roodwieren. Het wordt ook wel omschreven als “veganistische gelatine”. In Japan wordt agar in het voorjaar veel gebruikt om te de-toxen: agar bevordert de spijsvertering en zorgt ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Agar wordt ook wel ´kanten´genoemd. Zie de site van St. Zeewierwijzer voor meer informatie over agar agar

 

 

vegan bessengelei

Dit recept is gemaakt tijdens een zeewierkookworkshop bij

Kookboerderij Krommenhoeke

Als onderdeel van de workshop ga je eerst zelf zeewier snijden. Vervolgens ga je er mee koken.  Maar je kunt natuurlijk ook gedroogd wier gebruiken en dat wellen volgens de instructie op de verpakking.

Ingrediënten

  • 100 g Rode bessen
  • 4 dl Water
  • 1 dl Witte wijn
  • 2 dl Siroop
  • 6 g Agar-Agar
  • 1 Zakje vanillesuiker
  • Event. suiker
  • Stukjes zeewier(hoorntjes of besssenwier)
  • Citroensap
  • 3 dl Melk
  • 25 g Suiker
  • 4 g maïzena
  • 1 Eidooier
  • 3 cm Vanillestokje
  • Paar Lepels ongeslagen room
  • 1 lepel vieux
  • Viooltjes
  • Stukjes wier
  • Muntblaadjes

Werkwijze

  1. Was het zeewier zeer goed; zet de mooiste delen in water met citroensap tot gebruik.
  2. Voeg water, wijn, vanillesuiker en siroop samen; roer hier de agar-agar doorheen. Laat dit 2 min. zachtjes koken; regelmatig roeren; laten afkoelen tot damp eraf is. Proeven en evt. suiker / citroensap toevoegen
  3. Spoel kleine puddingvormpjes om.
  4. Leg een mooi stukje zeewier onderin elk vormpje.
  5. Schenk er een laagje gelei over; even iets laten opstijven.
  6. Leg hierop de helft van de vruchten; schenk weer een laagje gelei erop. Daarna weer vruchten en zeewier; overgiet dit met de rest van de gelei.
  7. Laat het geheel tot gebruik opstijven in de koelkast.
  8. Stort de puddinkjes op bordjes, schenk er (vanille)saus bij (zie hieronder).
  9. Garneren met viooltje, stukjes wier of munt.
  10. Roer de eidooiers met suiker door elkaar. Voeg een paar lepels koude melk toe.
  11. Roer de maïzena erdoor. Goed glad roeren.
  12. Breng ondertussen de overige melk langzaam aan de kook met het opengesneden vanillestokje (10 min. trekken.).
  13. Voeg alle warme melk bij het koude mengsel. Breng daarna alles al roerend aan de kook. Enkele seconden doorkoken. Laten afkoelen.
  14. Voeg room en vieux toe tot de saus een goede schenkdikte heeft. Proeven en eventueel suiker, vieux of room toevoegen.
  15. Serveer de saus bij de pudding of een ander nagerecht.
Scroll naar boven