
Brood en boter
12 porties
15 min. + 3 u.
Volkoren broodjes met boter. Beiden met zeewier.
Voor andere recepten voor zeewierboter klik hier
Ingrediënten
- 500 g Licht volkorenmeel
- 1 el Zout
- 1 el Suiker
- 4 el visserssalade
- 1 el Verse gist
- 30 cl lauw water
- 200 g licht gezouten boter (kamertemperatuur)
- 4 el Geschaafd zeewier
Werkwijze
- Meng in een grote kom meel met zout, suiker en visserssalade (zeewier).
- Los gist op in 30 cl lauw water. Roer dit beetje bij beetje door het meelmengsel.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten: het moet soepel zijn en niet plakkerig.
- Laat het 2-3 uur rijzen in grote kom die je afdekt met een schone theedoek. Het deeg is dan in volume verdubbeld.
- Stomp op het deeg met je vuist om er lucht uit te krijgen en kneed het 2 minuten.
- Vorm het deeg tot 12 bolletjes. Kerf de bovenkant licht in met een mes. Leg ze op een bakplaat in een uitgezette oven en laat nog 1 uur rijzen.
- Neem de bakplaat uit de oven en verwarm die voor op 180 graden. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de bolletjes in ongeveer 15 minuten.
- Maak intussen de zeewierboter: Meng de ingrediënten, doe de boter op een vel aluminiumfolie en geef deze de gewenste vorm (rol, rechthoek,...). Laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.