Creme caramel met carrageen

4 porties

30 min.

De creme caramel wordt gemaakt met het roodwier Iers Mos  (Chondrus crispus) dat veel carrageen bevat. Carrageen is een complex mengsel van polysachariden. Het wordt vaak gebruikt in voedingsmiddelen als natuurlijk verdikkingsmiddel en stabilisator.

 

 

 

Recept met dank aan AlgAran Iers BIOLOGISCH zeewier. AlgAran is oa verkrijgbaar bij

Zeewierwinkel.nl

Ingrediënten

Werkwijze

 1. Oven voorverwarmen op 150 ̊C.
 2. Iers Mos GOED AFSPOELEN en 15 min weken in koud water. Alles in pan doen, aan de kook brengen en 20 min zachtjes koken. Af en toe goed roeren om plakken te voorkomen.
 3. Doe 2 eetlepels water in een pan. Voeg 160g suiker toe in het midden van het water om aanbranden te voorkomen. Zachtjes koken (10 min). NIET ROEREN. De caramel verkleurt langzaam van licht naar donkerbruin.
 4. Zet 4 kleine met boter ingevette ovenschaaltjes in een grotere ovenschaal. Vul de grote schaal tot de helft met water.
 5. Verdeel de caramel over de ovenschaaltjes.
 6. Giet het Ierse Mos, de Carrageen, af in een zeef en bewaar het vocht in een andere pan. Je zou een gelei-achtige vloeistof in de pan moeten hebben. Als het te dun is, verwarm de vloeistof dan op een lage temperatuur en kook in tot je ongeveer een kom gelei over hebt.
 7. Meng de eieren met de suiker tot je een licht schuimende massa hebt.
 8. Voeg melk, citroenrasp en vanille toe aan de carrageen gelei en breng aan de kook.
 9. Haal de pan van het vuur en roer voorzichtig het eimengsel erdoor.
 10. Giet voorzichtig door een zeef in een kan.
 11. Verdeel over de ovenschaaltjes. Bak in de oven (30 min.) en keer halverwege de grote schaal om, zodat het gelijkmatig gaart.
 12. Laat 30 min. rusten en plaats 2 uur in de koelkast om op te stijven. Maak randen los met een mes en keer de schaaltjes om op een bord. Serveer koud.
Scroll naar boven