Dukkah is een smaakmaker uit de Egyptische keuken. Traditioneel bestaat dukkah uit een mengsel van noten (amandel, hazelnoot, macadamia…) en kruiden. Het wordt meestal gebruikt als dip met brood of verse groenten en een schaaltje goede (olijf)olie erbij.

De smaakmaker wordt niet alleen als voorafje gebruikt of bij een borrel, het kan ook worden toegevoegd aan hartige gerechten (salades, pasta, pizza, gekookte groenten, enz.).

ZEEWIER DUKKAH basis

150g noten (amandel, hazelnoot, macadamia)

30-40g sesamzaad

Zeezout en peper naar smaak

 

 

Dukkah met zeewier

20 porties

30 min.

Dukkah is een smaakmaker uit de Egyptische keuken. Traditioneel bestaat dukkah uit een mengsel van noten (amandel, hazelnoot, macadamia…) en kruiden. Het wordt meestal gebruikt als dip met brood of verse groenten en een schaaltje goede (olijf)olie erbij.

De smaakmaker wordt niet alleen als voorafje gebruikt of bij een borrel, het kan ook worden toegevoegd aan hartige gerechten (salades, pasta, pizza, gekookte groenten, enz.).

ZEEWIER DUKKAH basis

150g noten (amandel, hazelnoot, macadamia)

30-40g sesamzaad

Zeezout en peper naar smaak

 

 

Dukkah met komijn en koriander

Je kunt Dukkah op verschillende manieren en naar eigen smaak maken. De basis is wel hetzelfde: noten en kruiden. Wij voegen natuurlijk zeewier, als ‘kruid’, toe aan het recept. Voor wie van pittig houdt: voeg eens chili vlokken toe!

 

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Rooster de noten in een grote koekenpan (zonder olie) tot ze goudbruin zijn en laat afkoelen.
  2. Maal de noten in een keukenmachine.
  3. Breek de zaadjes (sesam, nigella, …) met behulp van een vijzel.
  4. Rooster alle overige ingrediënten in de koekenpan tot een geurig en goudbruin geheel. Laat afkoelen.
  5. Breng desgewenst op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
  6. Meng de noten- en sesammengsels in een grote mengkomen bewaar in een luchtdichte container.
  7. Dukkah is 1 maand houdbaar in een luchtdichte verpakking.

Dukkah met komijn en kurkuma

Hieronder de ingrediënten voor een ander kruiden mengsel. De bereiding blijft hetzelfde.

Ingrediënten

  • 2 tl AlgAran zeewier poeder (divere wieren in poedervorm verkrijgbaar)
  • 1 tl nigellazaden (zwarte komijn)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma poeder (ontstekingsremmend en mooi van kleur)

Werkwijze

  1. De bereiding is hetzelfde als bij het voorgaande kruidenmengsel
Scroll naar boven