Erwtensoep uit de Hollandse keuken. Lekker in de winter om op te warmen na een wandeling in de frisse buitenlucht. Ook aan dit oer-Hollandse recept kun je zeewier toevoegen om het nóg gezonder en lekkerder te maken.

Erwtensoep

4 porties

30 min. + 60 min.

Erwtensoep uit de Hollandse keuken. Lekker in de winter om op te warmen na een wandeling in de frisse buitenlucht. Ook aan dit oer-Hollandse recept kun je zeewier toevoegen om het nóg gezonder en lekkerder te maken.

Je kunt voor dit recept wakame of nori zeewier gebruiken. Ben je een liefhebber van spek in de erwtensoep? Voeg dan eens wat dulse zeewier toe.

Ingrediënten

  • 10 g Wakame
  • 300 g spliterwten
  • 2 Laurierblaadjes
  • 8 Takjes bladselderij
  • 3 kruidenbouillontabletten
  • 200 g knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 2 uien
  • 200 g prei
  • 300 g winterwortel
  • 5 takjes peterselie
  • zout en peper

Werkwijze

  1. Wel, kook de spliterwten volgens het pak, weken is meestal niet nodig.
  2. Doe er de laurier bij, de helft van de bladselderij, de kruidenbouillon, de uien, de prei, de schoongemaakte knolselderij, de aardappels en laat lekker pruttelen.
  3. Rasp de wortels, week de wakame. (Nori hoeft niet geweekt te worden.)
  4. Breng de soep na ongeveer een uur op smaak met zout en peper, en een scheut dunne sojasaus. Dan de wortelschaaf er door, en de wakame of nori vlokken.
  5. Geef er altijd roggebrood bij. Het rogge en de erwten werken samen en maken de soep twee keer zo voedzaam.
Scroll naar boven