Mosselen en zeewier komen allebei uit de zee. Als ze gekweekt zijn concurreren ze zelfs om plek op de touwen waarop ze groeien.  Ze groeien niet alleen naast elkaar, je kunt ze in een gerecht ook heel goed combineren.

Mosselen met zeewier

4 porties

30 min.

Mosselen en zeewier komen allebei uit de zee. Als ze gekweekt zijn concurreren ze zelfs om plek op de touwen waarop ze groeien.  Ze groeien niet alleen naast elkaar, je kunt ze in een gerecht ook heel goed combineren.

Mosselen met tapenade van zeewier

De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd. Als je de mosselen te lang kookt veranderen ze van een delicatesse in kleine gummi balletjes. Laat mosselen daarom ook niet meekoken in een gerecht maar voeg ze pas op het laatst van de bereiding toe.
Heerlijk met frites en gezonder met een (Bretonse) salade

Ingrediënten

  • 2 kilo Verse mosselen
  • 1/2 witte wijn
  • 1 el Verse tapenade van zeewier of 15 g vers zeewier
  • 2 teentje Knoflook
  • Zout en peper
  • 1 el Meel
  • 15 g Boter

Werkwijze

  1. De mosselen onder koude water spoelen, het vers zeewier goed laten weken of spoelen (als er een verse tapenade van zeewier is), het zeewier in heel kleine stukjes snijden en door elkaar mengen.
  2. De knoflook fijn snijden (het liefst blenderen, op die manier gaat de knooflook goed inde mosselen intrekken), pan insmeren met boter, zodra de boter mooie bruin is geworden, de knooflook, het meel en de wijn toevoegen (geleidelijk) en roeren totdat een gebonden saus ontstaat. Pas op de saus moet niet te dik zijn. Mocht het toch dik zijn, dan kunt u meer wijn toevoegen. GEEN WATER.
  3. Alles goed mengen, deksel op de pan, af en toe goed roeren met een pollepel.
  4. De mosselen zijn binnen tien minuten gaar.
  5. Op smaak brengen met wat peper en zout.

Mosselen met zeewier

Ingrediënten

  • 2 kilo Verse mosselen
  • Wat Water
  • 1 el Verse tapenade van zeewier of 15 g vers zeewier
  • 2 teentje Knoflook
  • Zout en peper
  • 1 el meel
  • 15 g boter

Werkwijze

  1. De mosselen onder koud water spoelen. Het verse zeewier goed laten weken of spoelen (als er een verse tapenade van zeewier is),
  2. het zeewier in heel kleine stukjes snijden en door elkaar mengen.
  3. De knooflook fijn snijden (het liefst blenderen, op die manier trekt de smaak goed in de mosselen in), een pan insmeren met boter, en zodra de boter mooi bruin is geworden, de knoflook, geleidelijk meel en wijn toevoegen. Blijven roeren totdat een gebonden saus ontstaat. De saus moet niet te dik zijn. Mocht het toch dik zijn, dan kun je meer water toevoegen.
  4. Alles goed mengen, deksel op de pan, af en toe goed roeren met een houtlepel.
  5. De mosselen zijn binnen tien minuten gaar.
  6. Op smaak brengen met wat peper en zout.

Mosselen met kerstomaatjes, chorizo, knoflook en zeesla

Ingrediënten

  • 1 kilo Mosselen
  • 250 g kerstomaatjes
  • 100 g Milde chorizo
  • 1 teentje Knoflook
  • 30 g boter
  • 30 ml Olijfolie
  • 15 ml Citroensap
  • 1 el Geraspte citroenschil
  • 100 ml Witte wijn
  • Stukjes Zeesla

Werkwijze

  1. Snij de kerstomaatjes doormidden. Snij de chorizo in fijne reepjes. Verwijder het schilletje van het knoflook en druk het teentje knoflook plat.
  2. Verwarm de olie met de boter in een pannetje. Voeg knoflook en chorizo toe.
  3. Bak gedurende 2 minuten op een middelhoog vuur.
  4. Voeg de kerstomaten toen en bak nog een minuutje.
  5. Voeg de mosselen toe, het sap en de schil van de citroen, de zeesla en de witte wijn.
  6. Kook gedurende 5 minuten.
  7. Open de pan en controleer - door om te schudden - of alle schelpen open zijn: - zo ja - dan zijn de mosselen klaar - zo nee - laat ze dan nog even kort verder koken tot alle schelpen open zijn.
  8. Serveer in kommen.
Scroll naar boven