Hieronder recepten voor een lekkere en lichtverteerbare bouillon, getrokken van kombu zeewier.

Het eerste recept is met shiitakes, in het tweede recept wordt de bouillon gecombineerd met gerookte forel. Je kunt naar smaak variëren met de ingrediënten. De kombu zorgt in ieder geval voor een goede, gezonde basis.

Bouillon - Oosters

4 porties

30 min.

Hieronder recepten voor een lekkere en lichtverteerbare bouillon, getrokken van kombu zeewier.

Het eerste recept is met shiitakes, in het tweede recept wordt de bouillon gecombineerd met gerookte forel. Je kunt naar smaak variëren met de ingrediënten. De kombu zorgt in ieder geval voor een goede, gezonde basis.

Bouillon getrokken van kombu en shiitake

In dit recept voegen we prei, wortel en gember toe. Je kunt dit naar smaak wijzigen.

Ingrediënten

  • 1 liter Koud water
  • 5 cm Kombu
  • 2 Gedroogde shiitakes
  • ½ Wortel, in fijne reepjes gesneden
  • 1 Dunne prei, in fijne reepjes gesneden
  • Enkele Plakjes gember, in fijne reepjes gesneden
  • Scheutje Schoyu
  • Scheutje Mirin
  • Bieslook Eventueel als afwerking

Werkwijze

  1. Breng water met kombu en shiitakes langzaam aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes sudderen.
  2. Schep kombu en shiitakes uit de bouillon. Laat de kombu op een bordje drogen aan de lucht en kook nog eens mee in een andere soep. Breng de bouillon op smaak met shoyu en mirin (proeven!).
  3. Snijd de shiitakes in dunne reepjes, de harde steeltjes gooi je weg.
  4. Verdeel de shiitake over kommetjes, giet de bouillon erover en werk af met de rauwe groenten.
  5. Eventueel bestrooien met wat fijngesneden bieslook.

Bouillon met forel

Lekker als lunch gerecht.

Ingrediënten

  • 25 g kombu zeewier
  • 3 teentje knoflook
  • 100 ml sojasaus
  • 1 limoen (geperst)
  • ½ komkommer in slierten
  • 2 of meer takjes koriander fijngesneden
  • 2 takjes peterselie fijngesneden
  • 2 takjes munt fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 100 g gerookte forel (of andere vis) in stukken gesneden
  • zout en peper indien nodig

Werkwijze

  1. Voeg kombu, knoflook en sojasaus toe aan 1½ liter water en breng langzaam aan de kook.
  2. Laat een half uurtje op heel laag vuur trekken.
  3. Verwijder kombu en knoflook en breng de bouillon verder op smaak met limoensap (en zout/peper indien gewenst).
  4. Doe de komkommer slierten, kruiden en peper toe aan de bouillon en breng langzaam aan de kook.
  5. Verdeel de gerookte vis over 4 kommen en schenk de bouillon erover.
Scroll naar boven