Panna cotta is een Italiaans nagerecht, waarvan de naam letterlijk gekookte room betekent. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmont. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine. Maar panna cotta kan ook gemaakt worden met agar-agar, een veganistisch bindmiddel dat uit bepaalde roodwieren wordt gewonnen.

Panna cotta - vegetarisch

4 porties

30 min.

Panna cotta is een Italiaans nagerecht, waarvan de naam letterlijk gekookte room betekent. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmont. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine. Maar panna cotta kan ook gemaakt worden met agar-agar, een veganistisch bindmiddel dat uit bepaalde roodwieren wordt gewonnen.

Ingrediënten

  • 2 dl melk
  • 3 dl room
  • 50 g suiker
  • 4 g agar-agar
  • 100 g appel + citroensap
  • 1/4 vanillestokje
  • saus
  • rode bessen / muntblaadjes / stukjes appel / of wat voorradig is
  • mooie stukjes vers of gedroogd wier: bessenwier, dulse en/of Iers mos

Werkwijze

  1. Zet de puddingvormpjes met koud water weg
  2. rasp de appel en besprenkel deze met iets citroensap
  3. Roer de agar-agar en suiker door de koude melk. Voeg het opengesneden vanillestokje toe
  4. Verwarm de melk langzaam en laat het 2 min.koken. Regelmatig roeren.
  5. Roer de room en appel erdoor en laten afkoelen in bak met koud water tot de damp weg is.
  6. Haal het vanillestokje eruit.
  7. Vul de vormpjes. Bovenzijde glad afstrijken (evt. met natte lepel)
  8. In koelkast 2 uur laten opstijven.

Vanillesaus

Bron: Kookboerderij Krommenhoeke

groepscursussen, overnachting en lekker eten

Ingrediënten

  • 3 dl melk
  • 25 g suiker
  • 4 g maïzena + 1 eidooier
  • 3 cm vanillestokje
  • paar lepels ongeslagen room
  • 1 lepel vieux

Werkwijze

  1. Roer de eidooiers met suiker door elkaar. Voeg een paar lepels koude melk toe
  2. Roer dan de maïzena erdoor. Glad roeren
  3. Breng ondertussen de overige melk langzaam aan de kook met het opengesneden vanillestokje (10 min. trekken.)
  4. Voeg alle warme melk bij het koude mengsel. Breng daarna alles al roerend aan de kook. Enkele seconden doorkoken. Laten afkoelen.
  5. Voeg room en vieux toe tot de saus een goede schenkdikte heeft. Proeven en eventueel suiker, vieux of room toevoegen.
  6. Serveer de saus bij het nagerecht.
Scroll naar boven