Pompoenpuree met Japans (Zeeuws!) bessenwier

4 porties

30 min.

Pompoen leent zich er uitstekend voor om te pureren. De puree kun je serveren als groentegerecht met aardappelen of rijst. Maar je kunt pompoenpuree ook verwerken in andere gerechten zoals brood, smoothies, scones, muffins, etc. Pompoen puree kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Je kunt dus in het najaar een voorraadje maken om gedurende de winter te gebruiken.

De afbeelding van pompoenen is afkomstig van S. Hermann & F. Richter via Pixabay

Recept met dank aan Kookboerderij Krommenhoeke, waar natuurlijk met VERS gesneden zeewier wordt gewerkt. U kunt ook gedroogde wieren gebruiken.

In de ecologische kook- en cursusboerderij ‘Krommenhoeke’ kunt u kleinschalige workshops, cursussen en meerdaagse arrangementen volgen. Er worden regelmatig kookcursussen met ZEEWIER gegeven. Wij bieden u een geschikte plek als u op zoek bent naar een activiteit met uw personeel, collega’s, vrienden / vriendinnen of familie in een rustige landelijke omgeving, weg van de dagelijkse drukte.

Ingrediënten

 • ½ pompoen
 • groentebouillon
 • 15 g gezouten roomboter
 • ½ tl kurkuma
 • bessenwier vers en fijngehakt
 • zout en peper naar smaak
 • 1 el pompoenpitten geroosterd

Werkwijze

 1. Kook in een pan met ruim water de pompoen 5 min. , zodat de schil wat zacht wordt en makkelijker snijdt. Halveren en pitten uitlepelen. Snijd de pompoen in blokjes.
 2. Rooster ondertussen de pompoenpitten in een droge pan.
 3. Was het zeewier en hak het fijn.
 4. Doe de pompoen in een pan. Voeg voldoende groentebouillon toe tot het half onder het vocht staat. Doe de boter erbij. Kook 15 min.
 5. Kookvocht afgieten. Bewaar het vocht om de puree smeuïg te maken. Stamp de pompoen enigszins fijn en voeg kookvocht toe om de gewenste structuur te krijgen.
 6. Voeg kurkuma en het wier toe. Alles op temperatuur brengen. Proeven en evt. zout en peper toevoegen.
 7. Bestrooien met pitten en opdienen.
Scroll naar boven