Scones zijn kleine broodjes. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Schotland maar ze worden tegenwoordig overal op de wereld gegeten. Scones zijn onmisbaar bij een afternoon tea. In dit recept zorgt het toevoegen van zeewierpoeder voor extra smaak.

Op ons YouTube kanaal staat een video met instructies en afbeeldingen.

Prefer a video? See YouTube (with instructions in English)

Koken met zeewier? Zo makkelijk kan het zijn.

Scones

6 porties

60 min.

Scones zijn kleine broodjes. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Schotland maar ze worden tegenwoordig overal op de wereld gegeten. Scones zijn onmisbaar bij een afternoon tea. In dit recept zorgt het toevoegen van zeewierpoeder voor extra smaak.

Op ons YouTube kanaal staat een video met instructies en afbeeldingen.

Prefer a video? See YouTube (with instructions in English)

Koken met zeewier? Zo makkelijk kan het zijn.

Clotted cream  is tegenwoordig goed verkrijgbaar in de supermarkt. Je kunt ook 5 delen crème fraîche mengen met 4 delen mascarpone voor een vergelijkbaar effect.

Ingrediënten

  • 350 g zelfrijzend bakmeel, plus beetje extra
  • ¼ tl (zee)zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl AlgAran 5-Zeewieren poeder
  • 85 g boter in blokjes gesneden
  • 3 el basterdsuiker
  • 175 ml melk
  • 100 g rozijnen
  • 1 tl vanille extract
  • enkele druppels citroensap
  • 1 ei (losgeklopt)

Extra

  • jam
  • clotted cream

Werkwijze

  1. Verwarm de oven tot 220˚C / heteluchtoven 200˚C / gas 7.
  2. Doe meel in een grote kom met zout, 5-Zeewierenpoeder en bakpoeder, en meng.
  3. Voeg boter toe en wrijf met je vingers tot de mix eruit ziet als fijne kruimels. Roer suiker en rozijnen erdoor.
  4. Doe de melk in een kan en verwarm ongeveer 30 seconden in de magnetron tot deze warm is, maar niet heet. Voeg vanille en citroensap toe en wacht even. Zet een bakplaat in de oven.
  5. Maak een kuiltje in de droge mix, voeg dan de vloeistof toe en combineer het snel met een mes - het zal in het begin behoorlijk vochtig lijken.
  6. Strooi wat bloem op het werkoppervlak en leg het deeg er op. Wrijf het deeg en je handen in met wat bloem en vouw het deeg 2-3 keer om totdat het een beetje gladder is. Druk uit tot ongeveer 4 cm dik.
  7. Neem een ​​ronde uitsteekvorm van 5 cm en dip deze in de bloem zodat het minder plakt. Druk 4 scones uit het deeg. Herhaal voor het overgebleven deeg. Leg bakpapier op de bakplaat en plaats de scones erop.
  8. Klop het ei goed los. Bestrijk de bovenkant van de scones met ei. Bak 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Eet warm of koud met jam en clotted cream. De scones kunnen ingevroren worden na afkoelen. Na ontdooien enkele minuten verwarmen in de oven (160˚C / heteluchtoven 140˚C / gas 3).
Scroll to top