Sushi. Top 3 thuisbezorgmaaltijden

4 porties

45 min. + 15 min.

Sushi

Sushi is een delicatesse die in het begin van de 19e eeuw in Tokyo bedacht is. De laatste jaren is sushi ook in Nederland steeds beter verkrijgbaar; sushi is zelfs met stip gestegen in de top tien van thuisbezorgmaaltijden: Sushi staat op plek drie, na pizza en shoarma.

Door het eten van sushi maken veel mensen voor het eerst kennis met zeewier (nori). Veel mensen weten overigens niet eens dat het zwart-groene velletje dat alles bij elkaar houdt zeewier is.
Traditioneel wordt sushi gevuld met vis, groenten of ei.

Ook sushi onderhevig aan trends en ontwikkelingen in de foodbranche. Zalm, voor ons een traditioneel onderdeel van sushi, werd pas in de jaren ’80 van de vorige eeuw door de Noren geïntroduceerd bij sushi makers in Japan. Er is dus geen enkele reden om niet zelf te experimenteren met de vulling van de sushi. Om je op gang te helpen vind je op de site een aantal mogelijke combinaties. Maar het leukste is om zelf aan de gang te gaan. We horen het graag als je een ongewone maar lekkere sushi combi hebt bedacht.

Ben jij ook een sushi-liefhebber? De lekkere hapjes met rijst-zeewier en vis hebben een slank imago. Maar ook hier geldt: alles met mate. Lees op Gezondheidsnet.nl waar je rekening mee moet houden als je (veel) sushi eet.

Hieronder een BASISrecept voor sushi. Erg belangrijk: was de rijst net zolang tot het water waarin het gewassen is niet meer wit is.

Doop je keukengerei in koud water; zo voorkom je dat de rijst eraan blijft plakken.

Als je vis gebruikt, let er dan op dat deze duurzaam is:

Marine Stewardship Council

Tip: Probeer ook eens reepjes omelet, rauwe tonijn met sesamzaadjes, rauwe zalm en avocado en gerookte kip met reepjes lente-ui.

Ingrediënten

 • 300 g Sushirijst (speciale kleverige Japanse rijst)
 • 4 Norivellen
 • 4 el Sushi-azijn
 • 1 el Witte baserdsuiker
 • 1 tl Zout
 • Japanse sojasaus
 • Wasabipasta
 • Sushi-gember
 • 8 cm Kokomkommer, zonder schil
 • 2 worteltjes
 • 5- g gerookt zalm of achterham
 • 3 Surimisticks

Werkwijze

 1. VERGEET NIET OM DE RIJST GOED TE WASSEN TOT HET WATER NIET MEER WIT IS. Kook vervolgens tot de Japanse rijst gaar is.
 2. Doe azijn, suiker en zout in een grote kom en roer door elkaar. Schep de rijst erdoor en laat afkoelen.
 3. Je hebt maar weinig vulling nodig. Snij alles in lange dunne repen.
 4. Leg een bamboematje neer en leg er een zwart vel zeewier op (glimmende kant naar beneden). Schep hier ¼ van de rijst op en verdeel in een dunne laag over het hele vel, laat aan de achterkant een strook zeewier van 3 cm leeg. Duw de rijst plat met je vingers.
 5. Leg wat reepjes vulling horizontaal in het midden van de rijst.
 6. Rol het het met behulp van het bamboematje goed strak op.
 7. Met het achterste stuk zeewier plak je de rol vast, eventueel met wat water. Snij de rommelige randjes aan de zijkant eraf. Maak zo 4 rollen.
 8. Bewaar de rollen in plasticfolie in de koelkast en snij ze op het laatste moment in dikke plakken. Leg ze naast elkaar op een schaal, met de rijstkant naar boven.
 9. Serveer de sushi met Japanse sojasaus en roze sushi-gember
Scroll naar boven