Sushi - een introductie

porties

Door het eten van sushi maken veel mensen voor het eerst kennis met zeewier (nori). Veel mensen weten overigens niet eens dat het zwart-groene velletje dat alles bij elkaar houdt zeewier is.
Net als alles is ook sushi onderhevig aan trends en ontwikkelingen. De zalm, die wij  als traditioneel onderdeel zien van sushi, is pas in de jaren ’80 van de vorige eeuw door de Noren geïntroduceerd bij sushi makers in Japan. Er is dus geen enkele reden om niet zelf te experimenteren met de vulling van de sushi. Om je op gang te helpen vind je op de site een aantal mogelijke combinaties. Maar het leukste is om zelf aan de gang te gaan. We horen het graag als je een ongewone maar lekkere sushi combi hebt bedacht.

Op deze pagina algemene tips over het maken van sushi.

Wat erg belangrijk is, is dat je de rijst goed wast. Net zolang tot het water waarin het gewassen is niet meer wit is.

En maak je keukengerei nat met wat water, dan blijft de rijst minder kleven. 

Sushi Rol

Voor de gewone sushi leg je een velletje nori op een speciaal sushi rol-matje. Je kunt ook bakpapier gebruiken in plaats van een matje.

Leg de glimmende kant van het zeewier onder, dan ziet de sushi er straks wat beter uit; voor de smaak maakt het natuurlijk geen verschil.

Verdeel de rijst over het zeewier. Laat aan de lange kant 2,5 cm over, dit wordt je ‘plakrand’.

Verdeel de ingredienten (meer hierover verderop in dit bericht) over de rijst en begin te rollen.

Maak het stukje zeewier dat je had overgehouden nat met rijstazijn of water en ‘plak’ de rol dicht.

Vervolgens kun je de tol in schijven snijden.

California rol

De California rol is iets moelijker, omdat de buitenste laag uit rijst bestaat.

Leg een velletje zeewier op het sushi matje (of bakpapier). Het maakt nu niet uit welke kant er boven/onder ligt.

Verdeel de rijst over het zeewier; je mag alles nu bedekken.

Strooi wat sesamzaadjes over de rijst.

Leg er een stukje vershoudfolie op en druk de rijst een beetje aan.

Draai het geheel om. Leg de ingrediënten op het zeewier.

Als je daarmee klaar bent ga je voorzichtig rollen. Pas op dat je het folie niet mee oprolt, je gebruikt het alleen als hulpmiddel.

Maak er een mooie rol van en snij deze (met een nat mes) in sushi stukjes.

Ingrediënten

Voor traditionele sushi wordt het volgende systeem gebruikt:

Kies 1 of 2 ingrediënten uit elke groep:

Groep A: komkommer, lente ui, gekookte spinazie of wortel, etc.

Groep B: tonijn(salade), zalm, (gerookte) paling, surimi

Groep C: avocado, ei

Succes en EET SMAKELIJK

Scroll naar boven