
Zeevenkel - de zeegroente van nú!
5 min.
Op een site met recepten met zeewier mag informatie over deze zilte groente niet ontbreken.
Zeevenkel is een meerjarige zeegroente, die net als de gewone venkel behoort tot de schermbloemigen. Het groeit op de grens tussen zee en land, net boven de hoogwaterlijn. Zeevenkel is een belangrijk onderdeel van het dieet van de volkeren die al eeuwenlang in het Middellandse Zeegebied leven. Van oudsher hebben de mensen die de zeevenkel consumeerden deze gepekeld om het op deze manier het hele jaar door te kunnen bewaren.
Heerlijk om te eten en gezond. De plant is net als bijvoorbeeld zeekraal en lamsoor een mooie zout verdragende plant die goed bestand is tegen verzilting.
De vlezige bladeren zijn eetbaar, en doen een beetje aan asperges denken.
Zeevenkel is een delicatesse. Je kunt het gebruiken om de smaak van je gerechten te verfijnen:
– Voeg zeevenkel toe aan een yoghurt saus voor een extra smaak dimensie
– Gebruik het als pizza topping
– Zeevenkel tempura, voor een knapperige side snack
– Op burgers en sandwiches
– Op een kaas- en worstplankje
– Door de pesto in bijvoorbeeld een pasta salade
– In hartige taartjes
– In combinatie met bonen, linzen en kikkererwten
– Als fava of hummus topping
– In een cocktail voor een verrassend effect
Of gebruik het om een je maaltijd mee te garneren, want zeevenkel heeft een heel mooie bladstructuur.
Zeevenkel is oa verkrijgbaar in potten, ingemaakt om de houdbaarheid te verlengen. Als je het wilt kopen klik dan HIER.